Είναι ενδιαφέρον να δούμε τη σχέση μεταξύ της γιόγκικου συμβολισμού της koudalini και του αρχαίου ελληνικού μύθου του Ασκληπιού. Σε ταντρικά κείμενα η koudalini εκλαμβάνεται ως η αρχέγονη δύναμη ή ενέργεια που απεικονίζεται ως ένα φίδι που κοιμάται στο mooladhara (βάση) chakra. To φίδι ήταν πάντα ένα σύμβολο αποτελεσματικής συνείδησης.
Στις παραδοσιακές περιγραφές της koudalini λέγεται ότι η koudalini κατοικεί στο mooladhara chakra με τη μορφή ενός κουλουριασμένου φιδιού και όταν το φίδι ξυπνά (μέσω τεχνικών yoga) ξετυλίγεται και μεγαλώνει προς τα επάνω μέσω του sushumna, του κεντρικού nandi που ρέει μέσα στο κεντρικό κανάλι του νωτιαίου μυελού αφυπνώντας όλα τα τσάκρας, το ένα μετά το άλλο. Όταν συμβεί ολική αφύπνιση, όταν η koudalini φθάνει το sahasrara (ανώτατο) chakra, ο άνθρωπος γίνεται ένας κατώτερος Θεός, ενσάρκωση του θεϊκού. Η έννοια της koudalini εκπροσωπείται στην ινδική κουλτούρα με το σύμβολο του shivalingam, πέτρα οβάλ σχήματος ή πυλώνα με ένα φίδι κουλουριασμένο γύρω από αυτό. Ο Ασκληπιός, ο μεγάλος Θεραπευτής στην ελληνική μυθολογία απεικονίζεται να κρατά μια ράβδο με το ένα ιερό φίδι του κουλουριασμένο γύρω από αυτό. Ο Ασκληπιός ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης, Κορωνίδας. Ενώ ήταν έγκυος με τον Ασκληπιό, η Κορωνίδα πήρε κρυφά ένα δεύτερο, θνητό εραστή. Όταν ο Απόλλωνας το ανακάλυψε, έστειλε την Άρτεμις για να την σκοτώσει. Ενώ καιγόταν στη νεκρική πυρά, ο Απόλλωνας αισθάνθηκε οίκτο και διέσωσε το άκαυτο παιδί από το πτώμα. Ο Ασκληπιός διδάχθηκε για την απόκρυφη γνώση του φιδιού της koudalini από τον κένταυρο Χείρωνα. Ο Χείρων τον δίδαξε επίσης, για την ιατρική και τη θεραπεία και ο Ασκληπιός έγινε τόσο επιδέξιος που κατάφερε να φέρει έναν από τους ασθενείς του πίσω από τους νεκρούς. Ο Δίας θεώρησε ότι η αθανασία των Θεών απειλήθηκε και σκότωσε τον θεραπευτή με έναν κεραυνό. Μετά από αίτημα του Απόλλωνα, ο Ασκληπιός τοποθετήθηκε ανάμεσα στα αστέρια ως Οφιούχος, το φίδι-κομιστή.
Όλοι οι αρχαίοι μύθοι της κάθε κουλτούρας διέπονται από τη μυστική καθολική σοφία, μπορούμε επίσης να βρούμε άλλη μια αντιστοιχία του συμβολισμού της koudalini στην ιστορία του Τειρεσία. Όταν ο Τειρεσίας, ο αρχαίος Έλληνας μάντης βρήκε δύο φίδια σε σύζευξη, τα χώρισε βάζοντας το ραβδί του ανάμεσά τους. Αμέσως μετατράπηκε σε μια γυναίκα, και παρέμεινε έτσι για επτά χρόνια, μέχρι που ήταν σε θέση να επαναλάβει την πράξη του και να αλλάξει πίσω σε άνδρα.
Η δύναμη μετασχηματισμού σε αυτή την ιστορία, αρκετά ισχυρή για να αντιστρέψει τελείως ακόμη και σωματικές πολικότητες αρσενικών και θηλυκών, προέρχεται από την ένωση των δύο φιδιών, που περνά από το ραβδί. Το ραβδί τουΤειρεσία, ολοκληρωμένο, με φίδια, αργότερα πέρασε στον Ερμή. Πολλές ιατρικές οργανώσεις χρησιμοποιούν το αρχαίο ελληνικό σύμβολο που ονομάζεται ''Κηρύκειο'' του Ερμή, του Έλληνα Θεό και αγγελιοφόρου των Θεών. Στην απόκρυφη ερμητική φιλοσοφία το κηρύκειο του Ερμή αντιπροσωπεύει την δυναμικότητα του αρσενικού, ως κεντρική φαλλική ράβδο που περιβάλλεται από συσπάσεις, υφαντές Shakti ενέργειες των δύο φιδιών σε σύζευξη. Η ράβδος αντιπροσωπεύει επίσης την σπονδυλική στήλη (sushumna) ενώ τα φίδια διέρχονται από πνευματικά ρεύματα (pranas) κατά μήκος των καναλιών inda και pingala με μορφή διπλής έλικας από το chakra στη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι πάνω την επίφυση.