Άρθρα Yoga

Yoga is India’s greatest gift to the world...

Krishnamacharya

Η ιστορία της yoga

history of yogaΗ ανάπτυξη της yoga μπορεί να αναχθεί σε πάνω από 5000 χρόνια πριν, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η yoga μπορεί να είναι μέχρι και 10.000 ετών. Η μακρά και πλούσια ιστορία της yoga ξεκινά από Ινδό-Sarasvati πολιτισμό στη Βόρεια Ινδία πάνω από 5.000 χρόνια πριν. Η λέξη «yoga» αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο αρχαιότερο ιερό κείμενο, το Rig Veda.

Τα Vedas ήταν μια συλλογή κειμένων που περιείχαν τραγούδια, μάντρα και τελετουργίες για να χρησιμοποιούνται από τους Βραχμάνους και τους Αγίους, που τεκμηριώναν τις πρακτικές και τις πεποιθήσεις τους στα Upanishads, ένα τεράστιο έργο που περιέχει πάνω από 200 γραφές. Η πιο γνωστή από τις γραφές της Γιόγκα είναι η Bhagavad Gita.
Κατά την κλασική περίοδο της yoga, κατά τον δεύτερο αιώνα, ο Patanjali έδωσε την πρώτη συστηματική παρουσίαση της yoga, οργανωμένη σε ένα «μονοπάτι οκτώ σκελών» το μονοπάτι της raja yoga. Ο Patanjali συχνά θεωρείται ως ο πατέρας της Yoga και το Yoga sutras του εξακολουθεί να επηρεάζει έντονα τις περισσότερες μορφές της σύγχρονης yoga.
Μερικούς αιώνες μετά τον Pantanjali, οι masters της yoga δημιούργησαν ένα σύστημα με πρακτικές και τεχνικές για να αναζωογονήσουν το σώμα και να παρατείνουν τη ζωή. Στράφηκαν στο φυσικό σώμα και με ριζοσπαστικές τεχνικές είχαν στόχο να καθαρίσουν το σώμα και το μυαλό, ως μέσο για επίτευξη Διαφωτισμού. Αυτή η διερεύνηση τόσο της σωματικής και πνευματική σύνδεσης όσο και των πρακτικών με επίκεντρο το σώμα οδήγησαν στη δημιουργία της Hatha Yoga.
Στη σύγχρονη εποχή ο Swami Vivekananda έφερε τη γνώση της yoga στη Δύση και οι masters της yoga άρχισαν να ταξιδεύουν από την Ινδία προς τη Δύση, προσελκύοντας προσοχή και οπαδούς. Αυτό ξεκίνησε το 1893 στο Κοινοβούλιο των Θρησκειών στο Σικάγο, όταν ο Swami Vivekananda εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με τις διαλέξεις του πάνω στη yoga και την καθολικότητα των θρησκειών του κόσμου. Στη δεκαετία του 1920 και του '30, η Hatha Yoga προωθήθηκε έντονα στην Ινδία με το έργο του Τ. Krishnamacharya, του Swami Sivananda και άλλους γιόγκις που εξασκούσαμ τη Hatha Yoga. Ο Krishnamacharya άνοιξε την πρώτη Σχολή Hatha Yoga στο Mysore το 1924 και το 1936 ο Sivananda ίδρυσε την Κοινωνία της Θεϊκής ζωής στις όχθες του ιερού ποταμού Γάγγη. Ο Krishnamacharya παρήγαγε τρεις μαθητές που θα συνέχιζαν την κληρονομιά του και να αύξαναν τη δημοτικότητα της Hatha Yoga: τον BKS Iyengar, τον T.K.V. Desikachar και τον Pattabhi Jois. Ο Sivananda ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας, γράφοντας πάνω από 200 βιβλία σχετικά με τη yoga, ο οποίος ίδρυσε επίσης εννέα ashrams και πολλά κέντρα yoga που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Yoga Πνοή Ζωής

Το κέντρο μας λειτουργεί από το 2006 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός δίνοντας έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων Hatha Yoga, Yoga Retreat στην Κρήτη - Ελλάδα και πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων yoga στην Κρήτη – Ελλάδα.

Τελευταία νέα

11 Μαρτίου 2016
11 Μαρτίου 2016

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κτήμα Μαντηλάρι - Ηράκλειο - Κρήτη

+30 694712 2881 
 pnoizois@live.com

 

Η τοποθεσία μας