Άρθρα Yoga

Η σύνδεση της αρχαίας Κρήτης με τη yoga

 agalma 2  ierapetra yoga status  agalma1

Στάσεις της γιόγκα έχουν αναγνωριστεί σε αγάλματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Ιεράπετρας και σε άλλα μέρη της Κρήτης και χρονολογούνται μεταξύ 4000 - 3000 π.Χ.

 

Βέβαια, από μόνα τους αυτά τα ευρήματα δεν είναι αρκετή απόδειξη για να επιβεβαιώσουν μια τέτοια σχέση, αν δεν υπήρχε μια άλλη πολύ σοβαρή ένδειξη και αυτή είναι η ίδια η λέξη yoga.

Αυτό επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της σύνδεσης της yoga με το Αιγαίο και την Κρήτη. Yoga σημαίνει στα σανσκριτικά: Ένωση μέσω του ζυγού.

Η ίδια η λέξη yoga προέρχεται από την αρχαία σανσκριτική λέξη jugam που σημαίνει κυριολεκτικά ο ζυγός του βοδιού και είμαστε έκπληκτοι από το διπλό ήχο και εννοιολογική ισοδυναμία, με την ελληνική λέξη "ζυγός". Στην πραγματικότητα η yoga συνδέεται με την ιδέα του ζυγού για να συμβολίσει ένα πλήρες σύστημα ψυχοσωματικής ισορροπίας.

Στην Κρήτη ο ταύρος συνδέεται με τον ουρανό και τον ήλιο, από την άλλη πλευρά το θηλυκό στοιχείο, η θεϊκή αγελάδα, συνδέεται με το φεγγάρι. Έτσι ο γάμος του ταύρου και της αγελάδας, είναι ο γάμος του ήλιου και της σελήνης, ακριβώς όπως στη Hatha yoga, όπου ο ήλιος (Ha) και το φεγγάρι (THA) συνδέονται μεταξύ τους (yoga).

Αργότερα τα πρόσωπα της θείας ένωσης θα είναι ο βασιλιάς Μίνωας (ήλιος) και τη βασίλισσα του παλατιού της Κνωσού η Πασιφάη, το οποίο σημαίνει γεμάτη φως, δείχνει ακριβώς τη σχέση μεταξύ της βασίλισσας-Θεάς και του φεγγαριού. Ο χαιρετισμός στον ήλιο της yoga σε πολλούς πολιτισμούς έπαιξε σημαντικό ρόλο για να εκπλήρωσει αυτή την ένωση / ζυγό.

Όλοι τους είχαν ένα κοινό στόχο, τη διοχέτευση της θετικής ενέργειας του ανθρώπου και την παράδοσή του στην υπέρτατη καθολική αρχή.

Yoga Πνοή Ζωής

Το κέντρο μας λειτουργεί από το 2006 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός δίνοντας έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων Hatha Yoga, Yoga Retreat στην Κρήτη - Ελλάδα και πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων yoga στην Κρήτη – Ελλάδα.

Τελευταία νέα

26 Απριλίου 2021
11 Μαρτίου 2016
11 Μαρτίου 2016

Επικοινωνήστε μαζί μας

Παπαπέτρου Γαβαλά 99 Μεσαμπελιές 
Ηράκλειο - Κρήτη

+30 694712 2881 
 pnoizois@live.com

 

Η τοποθεσία μας